Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ



Το Τρίγωνο των Βερμούδων (γνωστό και ως Τρίγωνο του διαβόλου) είναι μια τριγωνική επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού που οριοθετείται περίπου από τα σημεία ανάμεσα σε Μαϊάμι, Βερμούδες, και το Πουέρτο Ρίκο. Ο θρύλος λέει ότι πολλοί άνθρωποι, πλοία και αεροπλάνα έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή. Το πόσοι έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς εξαρτάται από το ποιος έχει κάνει τον εντοπισμό και την καταμέτρηση. Το μέγεθος του τριγώνου κυμαίνεται από 500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έως και τρεις φορές το μέγεθος, ανάλογα με τη φαντασία του δημιουργού. (Μερικοί περιλαμβάνουν τις Αζόρες, στον Κόλπο του Μεξικού, και τις Δυτικές Ινδίες στο "τρίγωνο".) Ορισμένα ίχνη οδηγούν το μυστήριο χρονικά τόσο πίσω έως την εποχή του Κολόμβου. Ακόμα κι έτσι, οι εκτιμήσεις για τα περιστατικά κυμαίνονται από 200 έως 1.000 περίπου, κατά τα τελευταία 500 χρόνια. Ο Howard Rosenberg υποστηρίζει ότι το 1973 η Αμερικανική Ακτοφυλακή απάντησε σε πάνω από 8.000 κλήσεις κινδύνου στην περιοχή και ότι περισσότερα από 50 πλοία και 20 αεροπλάνα έχουν πέσει στο Τρίγωνο των Βερμούδων στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Έχουν δοθεί πολλές θεωρίες για να εξηγήσουν το μυστήριο της περίεργης εξαφάνισης των πλοίων και αεροπλάνων. Κακοί εξωγήινοι, κρύσταλλα υπολειμμάτων από την Ατλαντίδα, διάφοροι πειραματισμοί με διατάξεις αντι-βαρύτητας ή άλλες παράξενες τεχνολογίες, και μυστηριώδεις δίνες από την τέταρτη διάσταση είναι τα αγαπημένα σενάρια-θεωρείες ανάμεσα σε συγγραφείς φαντασίας. Παράξενα μαγνητικά πεδία και ωκεάνιοι μετεωρισμοί (αέρια μεθανίου από τον πυθμένα του ωκεανού) είναι κάποιες άλλες αγαπημένες θεωρίες . Καιρικές συνθήκες (καταιγίδες, τυφώνες, τσουνάμι, σεισμοί, υψηλά κύματα, ρεύματα κ.λπ.) κακή τύχη, πειρατές, φορτία εκρηκτικών, ανίκανοι πλοηγοί , καθώς και άλλα φυσικά και ανθρώπινα αίτια είναι οι πιο κοινές εξηγήσεις των δύσπιστων ερευνητών-επιστημόνων.
Υπάρχουν ορισμένοι σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα δεν επιβεβαιώνουν τον μύθο, ότι δεν υπάρχει μυστήριο που πρέπει να επιλυθεί, και ότι τίποτε δεν χρειάζεται εξηγήσεις .Ο αριθμός των ναυαγίων σε αυτήν την περιοχή δεν είναι μεγάλος, αν κανείς αναλογισθεί το μέγεθος, τη θέση και την συχνότητα εναέριας και θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή. Πολλά από τα πλοία και τα αεροπλάνα που έχουν αναφερθεί ως μυστηριωδώς εξαφανισμένα στο Τρίγωνο των Βερμούδων στην πραγματικότητα δεν ήταν καν στην περιοχή. Οι έρευνες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δώσουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία από οποιαδήποτε ασυνήθιστα φαινόμενα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια των εξαφανίσεων. Έτσι, οποιαδήποτε εξήγηση, συμπεριλαμβανομένων των θεωρουμένων ως επιστημονικές, και που αφορούν εξηγήσεις όπως το μεθάνιο που απελευθερώνεται από το βάθος του ωκεανού, μαγνητικές διαταραχές, κ.λπ., δεν μπορούν να πείσουν. Η πραγματικότητα είναι πως το Τρίγωνο των Βερμούδων είναι ένα μυστήριο στην κυριολεξία.
Ο σύγχρονος μύθος του Τριγώνου των Βερμούδων άρχισε αμέσως μετά από την εξαφάνιση πέντε αεροπλάνων του αμερικανικού ναυτικού [πτήση 19] που εξαφανίστηκε κατά την διάρκεια μιας αναγνωριστικής αποστολής όταν έπεσε σε μια δυνατή καταιγίδα το 1945. Η πιο λογική θεωρία, ως προς το γιατί εξαφανίστηκε, είναι ότι ο οδηγός-πιλότος υπολοχαγός Charles Taylor δεν μπόρεσε να έχει την σωστή κατεύθυνση καθώς η πυξίδα του είχε καταστραφεί. Τα αεροπλάνα των ασκούμενων δεν ήταν εξοπλισμένα με εργαλεία πλοήγησης έτσι η ομάδα ήταν αποπροσανατολισμένη και έτσι μάλλον όπως υποστηρίζεται έμειναν από καύσιμα με αποτέλεσμα να πέσουν κάπου στον Ωκεανό . Είναι αλήθεια ότι ένα από τα αεροπλάνα διάσωσης ανατινάχτηκε λίγο μετά την απογείωση, αλλά αυτό ήταν πιθανόν να οφείλεται σε ελαττωματική δεξαμενή αερίου και όχι σε μυστηριώδεις δυνάμεις.
Με τα χρόνια υπήρξαν δεκάδες άρθρα, βιβλία, και τηλεοπτικά προγράμματα στην διάδοση του μυστήριου του Τριγώνου των Βερμούδων. Σε μελέτη του υλικού αυτού, ο Larry Kushe διαπίστωσε ότι λίγοι είχαν κάνει μια εμπεριστατωμένη έρευνα σχετικά με το μυστήριο. Μάλλον περιέπλεξαν τα πράγματα ίσως για να εμπλουτίσουν περισσότερο το θέμα του μυστηρίου!!! Από αυτούς εκείνος που έχει συμβάλει περισσότερο στην διατήρηση ή και διόγκωση του μυστηρίου δεν είναι άλλος από τον Charles Berlitz, ο οποίος είχε τεράστια επιτυχία γράφοντας το σχετικό βιβλίο το 1974.
Η ονομασία το «Τρίγωνο του διαβόλου» μάλλον καθόλου τυχαία δεν είναι, αφού οι εξαφανίσεις ανθρώπων, αεροπλάνων, πλοίων είναι μια πραγματικότητα και οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς είτε από επιστήμονες, ερευνητές ή ακόμη και παραμυθάδες συγγραφείς δεν μας έχουν πείσει για τίποτα!!! Το μυστήριο παραμένει !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου